Klopfer 2014 Riesling Geradstettener Lichtenberg

Het derde deel van onze Klopfer trilogie is gewijd aan wat men in de Angelsaksiche wereld “sticky wine” noemt: mierenzoete desertwijn.  Een mooie en heel betaalbare!

In onze eerdere blogs over de Grauburgunder en de Spätburgunder van Klopfer is het groeitempo van de druiven al ter sprake gekomen. Riesling is ook een druif die, hoewel redelijk vroegrijpend, zich het best ontwikkelt als hij redelijk langzaam groeit. Daarom is een wat koeler perceel ideaal voor Riesling. Ook voor Riesling geldt dat de wijn log en saai wordt als de druiven in een te warm klimaat te snel rijpen. Deze Riesling is  afkomstig uit het Ramstal, zo’n twintig kilometer ten noord-oosten van Stuttgart in Württemberg.

Wijngaard van Klopfer

Het Duitse wijnrecht kent binnen de categorie “Prädikatswein” (wat vroeger “Qualitätswein mit Prädikat” heette) een aantal treden. Die treden worden gedefinieerd door het aantal graden Oechsle dat de wijn heeft. Graden Oechsle is een systeem dat gebruikt wordt om de rijpheid van de druiven te testen en geeft in feite een relatie tussen het soortelijk gewicht van wijn en water. Door de in het sap opgenomen stoffen (voornamelijk suiker) is het druivensap (de most) zwaarder dan water. De Prädikatsweine kennen een aantal treden:

  • Kabinett ( gemiddeld minstens 73° Oechsle),
  • Spätlese ( gemiddeld minstens 85° Oechsle),
  • Auslese ( gemiddeld minstens 95° Oechsle),
  • Beerenauslese ( gemiddeld minstens 125° Oechsle) en
  • Trockenbeerenausleese ( gemiddeld minstens 150° Oechsle).

Als richtwaarde kun je stellen dat een wijn met een waarde 95° Oechsle of meer het potentieel heeft om ruim 13% alcohol te vormen (aan de Duitse wijnwet is een officiële tabel met omrekenwaarden toegevoegd. De Auslese op de proeftafel heeft 9,5% alcohol, dus er moet een flinke dosis restsuiker in de wijn zitten.

Auslese wordt vaak gemaakt van druiven die bij de  druivenpluk in eerste instantie  aan de wingerd zijn gelaten om extra te rijpen. Door de extra rijpheid is het totale vochtgehalte van de druif lager, terwijl de opgenomen stoffen zijn behouden. Daardoor is de Oechsle graad hoger. De vergisting een proces is waarbij de suiker door de gist wordt omgezet in alcohol. Daarom kan met een druif die een hoger suikergehalte heeft, een wijn geproduceerd worden met een hoger alcoholgehalte. Als die vergisting voortijdig gestopt wordt, dan blijft een hoger restsuiker gehalte achter.

Deze Riesling van Kopfer is op stalenvaten vergist en heeft daarna twee maanden op de “lees” (de dode gistcellen en andere bestanddelen, cellen en stukjes schil, in de wijn, die langzaam naar de bodem van het vat zakken) gerijpt. Door het op de lees laten rijpen van de wijn, beoogt de wijnmaker de wijn een wat intensere en  complexere smaak mee te geven.

Door het hoge suikergehalte, bijna 70 gram/liter, heeft de wijn een relatief hoge viscositeit. Dat zie je in het glas. De reuk is overduidelijk een rijpende Riesling: wij ruiken honing en de onmiskenbare petroleumgeur (“gout de pétrole”) die je wel vaker bij Rieslings tegenkomt. Wij proeven een heerlijke zoete wijn met een mooie zoet/zuur balans, een laag alcoholgehalte en prachtig fruit (peer,  perzik), honing en minerale tonen. Een intense smaak en lange afdronk.

Wijn-spijs:
Onze eerste associatie was een Franse tarte bourdaloue (zo’n heerlijke Franse perentaart). Andere goede combinaties zijn wat ons betreft met rijp fruit, noten, kazen (blauwe schimmelkaas!) en foie gras-achtige gerechten.

Prijs-kwaliteit:
Deze wijn is te koop bij wijnviamaria.nl voor € 9,99 per half flesje. Voor deze mooie dessertwijn is dat een aangenaam prijsje.