2016 Klopfer Spätburgunder

Google Maps

Vandaag het tweede deel in een trilogie over wijnen van Weingut Klopfer uit Weinstadt in Württemberg. Vorige week bespraken we de Grauburgunder van dit huis, vandaag is de Spätburgunder (Pinot Noir) aan de beurt.

Het wijngoed Klopfer bestaat al generaties lang. Christoph ‘s grootvader en zijn voorouders leverden hun druiven aan de lokale coöperatie. Christoph ‘s vader Wolfgang, die het bedrijf nu samen met zijn zoon voert, is in de jaren tachtig van de vorige eeuw begonnen zelf te vinifiëren en bottelen. Christoph heeft intussen de rol van wijnmaker op zich genomen en is een aantal jaren geleden begonnen met de overgang naar biologische wijnproductie. Alle wijnen van Klopfer zijn nu “bio-wijnen”.  Het totale bestand aan wijngaarden van Klopfer (de meeste in het Ramstal, maar er is een wijngaard die verder westelijk aan de Neckar ligt) is ongeveer 15ha.

Weingut Klopfer in het Ramstal

De Spätburgunder die op de proeftafel staat komt van een wat hoger gelegen  (ca. 400 meter) en daardoor koeler perceel. De bodem bestaat uit keuper en klei. Dat is zware grond met calcaire en minerale sporen.

De Pinot Noir is een vrij kleine druif met een dunne schil die in compacte trossen groeit. Op zichzelf is de Pinot Noir een vrij vroegrijpende druif die niet goed gedijt in een warm klimaat. Door de snelle groei wordt de wijn dan plomp en saai. De koele ligging van het perceel in Geradstetten waar onze Spätburgunder vandaan komt maakt een geleidelijke groei mogelijk, waardoor de druiven minder suiker aanmaken en het alcohol percentage ook lager blijft (omdat bij de vergisting de suiker wordt omgezet in alcohol).

Christoph Klopfer

Deze biologisch gemaakte Pinot Noir heeft zijn vergisting op edelstaal doorgemaakt en is daarna in 300 liter grote houten vaten gepompt om daar gedurende 9 maanden te rijpen. Deze lagering op hout is niet om een houtaccent aan de wijn mee te geven. Christoph zet daarom gebruikte vaten (dus geen nieuwe die veel houtsmaak afgeven) en iets grotere vaten van 300 liter in. De veelgebruikte “barriques” bevatten 225 liter. In de houten vaten is er (anders dan bij een RVS tank) interactie tussen wijn en lucht, omdat hout poreus is,  en dat is het effect dat Christoph wilde bereiken met de houtlagering.

In het glas is de wijn paars rood en enigszins doorzichtig. We ruiken in de neus wat rood fruit, zure kers en framboos, en wat kruidigheid. In de mond proeven we kers en framboos, een lichte hint van paddenstoel, peper en wat minerale tonen. De wijn heeft een aantrekkelijke zuurgraad en een licht filmend mondgevoel. Het viel ons op dat de wijn erg temperatuur-gevoelig is: iets te koud verandert de smaak nadelig, dus let er op de wijn te serveren op tenminste een graad of 17. Het was Christoph’s intentie om de wijn slank en elegant te houden. Denk dus niet aan een dikke bourgogne – dit is een lekkere, ongecompliceerde en fruitige wijn die je dus ook niet moet opleggen.

Prijs-kwaliteit:
Deze wijn is te koop voor €9,95 bij wijnviamaria.nl. Dat vinden wij een prima prijs.

Wijn-spijs:
dit is een wijn voor alle dag en wij stellen voor er ook een alledaags gerecht bij te eten. Lasagne, of lamskoteletjes bijvoorbeeld. Of een van onze favoriete combinaties: zelfgemaakte hamburger.