Bernardus 2011 Santa Lucia Highlands Pinot Noir

Dit is de tweede wijn van Bernardus Winery, het wijngoed van Ben Pon, die we proeven. Vorige week schreven we over de Bernardus Chardonnay.  Deze pinot noir komt van dezelfde wijngaard in Carmel Valley, die voor de helft met pinot noir en voor de helft met chardonnay beplant is.

Ingrid's Vineyard Carmel Valley
Ingrid’s Vineyard Carmel Valley

Pon is niet scheutig met informatie over hoe de wijn gemaakt wordt. Als detail wordt uitsluitend genoemd dat het alcohol percentage 14,3% is. Voor Europese begrippen vrij hoog, maar bij deze wijn stoort het niet. Verder is duidelijk dat de wijn op vaten heeft gerijpt. Ik ga er vanuit dat de wijn ook malolactische gisting heeft ondergaan (een tweede gisting waarbij appelzuur wordt omgezet in melkzuur). Bij het openen van de fles vond ik een hint van ethylacetaat (velpon) maar dit was zeer snel verdwenen uit het glas.

Net als de chardonnay is deze wijn naar Frans voorbeeld gemaakt. Wij dronken de 2011 die aan de rand duidelijk veroudering liet zien. De wijn heeft een mooie structuur met zachte tannines en is redelijk intens voor een pinot noir. Prachtig rood fruit (kersen) en een hint van kruiden (nootmuskaat). De opvoeding op hout heeft een vleugje vanille meegegeven. Een elegante wijn met een lange afdronk. Wij vinden deze wijn z’n prijs waard en komen dus op een “goed” voor prijs/kwaliteitsverhouding.

Heerlijk bij een mooie hazepeper, rood vlees of een boeuf bourguignon. Volop te koop voor rond de € 25,=

Bernardus Sta Lucia Highlands Pinot Noir

Meer over de Bernardus: www.bernardus.com