Brokenwood Hunter Valley Shiraz 2013

Vandaag staat er een elegante rode wijn uit Australië op de proeftafel. Deze wijn heeft een mooie intense smaak zonder zwaar te zijn. Daarbij komt de wijn uit een wijngebied dat je in Nederland niet vaak tegenkomt. Reden genoeg om verder te lezen?

Onze virtuele wijnreis brengt ons deze keer naar de Hunter Valley, zo’n 175 km ten noord oosten van Sydney. De Hunter Valley werd al zo’n 30.000 jaar door de Aboriginal bevolking gebruikt. De Aboriginal  stammen waren nomadisch en leefden van wat de natuur hen gaf, zonder te cultiveren. Vanaf 1797 kwamen de Europeanen naar de Hunter Valley. Zij namen land in beslag, rooiden bomen en gingen kolen mijnen. Het klimaat in de Hunter Valley is goed voor landbouw. Vochtig, warm maar met verkoelende zeewind. De bodem bestaat uit vruchtbaar vulkanisch gesteente. Al in het begin van de negentiende eeuw vestigde zich hier wijnmakers als Tyrell en Dr. Lindeman. In de periode tussen het grote depressie van 1929 en de jaren zestig (de opkomst van de wijnbouw in Australië) had de wijnbouw een moeilijke tijd in de Hunter Valley vanwege de economische crisis, oorlog, en weinig vernieuwende jaren 50 mentaliteit. Vanaf het midden van de jaren zestig begonnen veranderde dit, kwam de vernieuwing in de wijnbouw op gang en gingen zich steeds meer wijn start-ups in de Hunter Valley vestigen.

Brokenwood Wijngaard

Brokenwood is begonnen als hobby project van drie juristen uit Sydney. Zij werkten als partners bij een groot advocatenkantoor maar ontwikkelde een passie voor wijn. Eén van de drie was James Halliday, een van de meest bekende Australische wijnmakers en wijnschrijvers. Zij wilden van Brokenwood een kwaliteits wijnboutique maken. En dat is aardig gelukt!

In 1978 kochten de partners van Brokenwood een naast het wijngoed gelegen stuk grond, dat oorspronkelijk bedoeld was als begraafplaats voor de kerk van Pokolbin, maar nooit als zodanig gebruikt is. Desalniettemin kreeg dit perceel de naam “Graveyard Vineyard”. Dit perceel is uitermate geschikt voor de verbouw van Shiraz en Cabernet Sauvignon. De Shiraz van de oude wijnstokken van de Graveyard Vineyard worden gebruikt voor het maken van de topwijnen, de wijn van de jongere druiven (zo’n tien jaar oud) zijn gebruikt voor het maken van de wijn die wij proeven.

foto Saskia Keesstra, Wageningen Universiteit

De wijn is donkerrood en heeft een witte rand, die duidt op veroudering. We zien wat tranen aan het glas hangen. In de neus krijgen we een bouquet van kruiden, zwarte bessen en bramen, wat vanille en een hint van graffiet, leer, tabak. In de lange afdronk komt daar ook nog wat chocolade bij. Dit is een fijne, elegante wijn. Een mooie intense smaak, maar met een medium body. De wijn die wij proefden was prachtig op dronk – verder bewaren hoeft niet.

Wij kochten de wijn bij Wijn op Dronk in Den Haag. De speciaal  wijnwinkel in Den Haag van Arend Jan van der Lely .

Prijs-kwaliteit:
Wij kochten de wijn voor 27 euro. De door ons geproefde jaargang is helaas uitverkocht. Momenteel is de jaargang 2016 te krijgen voor 25 euro per fles. Ons advies is om die flessen nog even te laten rusten. We vinden dit een hele acceptabele prijs voor deze wijn. Waarschijnlijk zullen alleen echte liefhebbers geïnteresseerd zijn.

Wijn-spijs:
Wij stellen voor om deze wijn te combineren met filet van lamsbout, gemarineerd met fijne kruiden. Dat combineert goed met de kruidigheid van de wijn en de zwaardere leer en tabak tonen vallen dan weg.