Chianti Classico

De heuvels in het Chianti Classico gebied
De heuvels in het Chianti Classico gebied

Op 30 april waren wij te gast op de proeverij Tasting Tuscany Taste in Amsterdam. Producenten uit heel Toscane waren aanwezig; prominent de Chianti (Classico) producenten van Chianti. Deze wijnstreek heeft het de laatste jaren best moeilijk gehad en daarom heeft men in Toscane nagedacht over de vraag hoe men de omzet weer een positieve boost zou kunnen geven. Tijd voor het tweaken van de appelatie.

V
Kaart van Toscaanse wijngebieden

Even ter introductie: Chianti Classico DOCG wordt alleen geproduceerd in een relatief klein gebied tussen Florence en Sienna. De overige Chianti DOCG  komt uit een veel groter gebied daar om heen.

We hebben in de hele wereld in de afgelopen decennia een enorme kwaliteitsontwikkeling vvan wijnen gezien, en ook de Chianti kan zich daaraan niet onttrekken. Een belangrijk element daarbij is dat aan consumenten de kwaliteitsstandaard en kwalificatie van wijnen eenduidig en op een vertrouwde manier wordt uitgelegd.

De kwaliteitspiramide van Chianti Classico
De kwaliteitspiramide van Chianti Classico

Om hieraan te werken heeft men een nieuw kwaliteitsniveau ingevoerd waaraan drie kwalificaties zijn verbonden: Annata, Riserva en Gran Selezione. Aan iedere niveau is een eis van kwaliteit van de wijn, en duur van rijping verbonden (een Riserva moet bijvoorbeeld 24 rijping hebben ondergaan, een Gran Selezione 30 maanden). Enigzins vergelijkbaar met de “Crianza”, “Reserva” en “Gran Reserva” uit de Rioja, maar dan zonder verplichting om op hout te laten rijpen. Vanuit marketing oogpunt heeft met zelfs de zwarte haan (Gallo Nero) die al jaren het logo siert een beetje opgeleukt en er wat trotser uit laten zien.

Waar leidt dit alles toe: in ieder geval tot meer keus in kwalitatief goede wijnen. Wij zullen binnenkort wat proefnotities publiceren. Eén van onze favorieten was Castello Vicchiomaggio uit Greve in Chianti; een aantal van hun wijnen wordt in Nederland door HANOS geïmporteerd.

One thought on “Chianti Classico”

Comments are closed.