De oplossing voor een niet leeggedronken fles: Coravin

Coravin Winepreservation system
Coravin Winepreservation system

Iedereen kent het probleem: je wilt een mooie wijn proeven, maar niet noodzakelijk een hele fles gebruiken. Open je de fles toch,  in de wetenschap dat de overgebleven wijn morgen veel slechter is geworden door oxidatie? De Amerikaanse uitvinder Greg Lambregt, ongetwijfeld van Nederlandse komaf met zo’n naam, werd met dit probleem geconfronteerd toen zijn vrouw in 1999 ophield met drinken omdat zij zwanger was. Jaren later, namelijk in 2013, is Lambregt zover dat hij een commerciële versie heeft van een aparaat die het je mogelijk maakt een glaasje wijn te tappen uit een fles zonder de capsule of de kurk te verwijderen. Met een chirurgische naald (in het dagelijks leven maakt Lambregt medische implantaten) boort hij door capsule en kurk heen, tapt de gewenste hoeveelheid wijn en vult de fles met argon. Door de toevoeging van argon, een inert gas,  wordt oxidatie voorkomen. Klaarblijkelijk werkt het fantastisch want op youtube zijn filmpjes te zien waarin Robert Parker wijnen proeft uit flessen die al vijf jaar “open zijn”, dat wil zeggen waaruit Lambregt vijf jaar daarvoor het eerste glas wijn tapte. Het apparaat, Coravin 1000 genaamd, kost ongeveer € 200 en een argon capsule een euro of acht. Daarmee kun je volgens opgave ca. 15 glazen tappen. Iets duurder dus dan de Nederlandse uitvinding VacuVin, maar ook iets effectiever. Zie www.coravin.com

Joe Bastianisch, in Nederland o.a. bekend als streng jurylid in Masterchef USA, zegt hierover: “You’ve liberated us winelovers from the tirany of the cork.”

Jancis Robinson heeft een kritische noot: “…as Lambrecht explained that when he entertains, he takes guests to his cellar and “I suggest they choose which bottles they want to taste”, my heart slightly sank. I see wine drinking as a truly social activity, with an essential part of its enjoyment the sharing of a whole bottle with friends, seeing how it and they change as glasses and bottles are drained.”

Benieuwd naar de mening van Robert Parker:

Joe Bastianisch:

Coravin is tegenwoordig o.a. te koop bij  de De Gouden Ton.