Een wijnreis door de Düsseldorfse Hallen: een verslag van ons bezoek aan ProWein 2018

Met een blauwe lucht, zon en een koude wind zijn we  op 19 maart naar Düsseldorf afgereisd om daar de ProWein te verkennen. ProWein is de grootste internationale wijnbeurs in Europa en wordt ieder jaar rond half maart in Düsseldorf gehouden. Vandaag beperken we ons tot een overzicht met een paar proefnotities van een aantal aldaar door ons geproefde wijnen.

Marty Chubb van L’Ecole

Eenmaal in de Hallen starten we bij de American Viticultural Area (AVA) waar we in Columbia Valley (Washington State) staande worden gehouden door Marty Clubb, wijnmaker en eigenaar van het wijnhuis L’Ecole No. 41  met  enkele wijngaarden in de Walla Walla Valley, Seven Hills Vineyard, Ferguson Vineyard  en Pepper Bridge Vineyard.

Walla Walla betekent “veel wateren”; het was de naam van de lokale indianen die destijds in deze vallei woonden.

Washington State ligt ten noorden van Oregon, die door de Cascade bergketen in twee delen is gesplitst.

De zuidwestelijk gelegen wijngaarden liggen ten oosten van deze cascades; hebben geen directe invloed van de Stille oceaan en de profiteren van beschutting van de bergen. Het gebied heeft een landklimaat met warme, zeer droge zomers en koude winters waarin de temperatuur zelfs tot -26 graden kan zakken. De noordelijke ligging van Washington State zorgt er tevens voor dat er – in tegenstelling tot Californië – gemiddeld twee uur meer zonlicht per dag is gedurende de rijpingsperiode .  Afhankelijk van de ligging van de wijngaarden zijn de bodemsoorten verschillend. Maar overwegend komen hier loess en gebroken basalt voor.  In de Pepper Bridge Vineyard heeft de bodem zelfs overblijfselen van overstromingen uit de ijstijd.

Marty laat ons de volgende wijnen proeven:
Zijn Chenin Blanc 2016: een strakke wijn met aroma’s van rode grapefruit, mandarijn, passievrucht en een mooi minerale einde.
De Merlot 2016 heeft zwarte bessen vermengd met viooltjes, en pruimen als smaakpalet, De specifieke smaak van kersen ontbreekt hier.
Cabernet Sauvignon 2015: donker fruit, koffie, viooltjes, kruidig, cassis, pruim. De tannines zijn nog aan het werk, de wijn was nog hard maar zeker de moeite waard om te laten liggen.

Uit zijn  Seven Hills Vineyard komt de Perigee Single Vineyard, een bordeaux blend. Ook de Ferguson uit de gelijknamige wijngaard is een Single vineyard uit 2015. Nog wat aan de harde kant, een rijke strucuur: mooie blend van 30% merlot, 7 % Cebernet Franc en 7% Malbec.

Het zijn stuk voor stuk terroirwijnen die de typiciteit van de Walla Walla valley vertegenwoordigen. Dit bezoekje toonde aan dat er in Washington fraaie wijnen worden geproduceerd. Helaas vinden de wijnen van L’Ecole maar af en toe hun weg naar Nederland. Er is geen vaste importeur.

We vervolgen onze weg naar de Spaanse Hal en bezoeken we twee wijnstreken:
Het DO geclassificeerde wijngebied Navarra, ten oosten van Rioja in het uiterste noorden van Spanja aan de Golf van Biscaya, bestaat uit 5 sub-zones met verschillende klimaten maar desondanks zijn de bodemsoorten veelal gelijk: leem, gravel met kalksteen; ook aangeslibt zand is aanwezig. Dominante druif is Garnacha.

Spectaculair landschap in Priorat

Het andere gebied is Priorat, gelegen in de provincie Tarragona in Catalonië, zo’n honderdvijftig kilometer ten zuidwesten van Barcelona. Ondanks de invloed van de middellandse zee heeft het een zeer droog klimaat. Gemiddelde regenval is 500 – 600 mm per jaar De koude wind uit het noorden en de mistral wind uit het oosten worden door de Sierra de Montsant tegengehouden. De bodem is rijk aan leisteen. Omdat hij redelijk goed waterdoorlatend is kunnen de wortels van de druif diep door dringen. Deze samenstelling geeft de mineraliteit aan de wijnen. De wijngaarden zijn op terrassen en hele  stijle hellingen gesitueerd. Zowel de Cariñena als de Garnacha gedijen hier goed, zelfs in zeer warme oogst. Dit wijngebied is samen met de Rioja, geclassificeerd als een DOCa

Wijnkelder Inurrieta

Bij Bodega Innurieta uit de Navarra proeven we twee wijnen:
De Inurrieta Orchidea 2017: een witte wijn van 100% Sauvignon Blanc. Deze wijn heeft een volle smaak van abrikoos, witte perzik en overheersende grapefruit. Door deze laatstgenoemde smaak is de minerale toon van deze sauvignon blanc gezet.
Mimaò 2016: mooie rode wijn van 100% Garnacha. Ook deze wijn heeft minerale tonen naast de bloemige en fruitige smaken. Een malolactische fermentatie gedurende 8 maanden, daarna 7 maanden gerijpt op frans eiken vaten (medium geroosterd/middle toasty). Deze wijnen zijn te koop bij Colaris, in Weert.

Bij Vinicola del Priorat, een wijncooperatie in Gratallops hebben we verschillende wijnen geproefd.
Onix 2016: Garnacha, Mazuelo en Cariñena. Deze stevige en fruitige wijn heeft geen houtopvoeding gehad.
Onix Classic 2017: Granacha Blanc, Macabeo, PX, heel fruitig en stevige body.
Clos Gebrat 2016 (of 2017?): Garnacha, Mazuelo, Merlot, Syrah, Cabernet Sauvignon. De Merlot en Syrah zijn pas toegevoegd nadat de malolactische fermentatie heeft plaatsgevonden.
L’Obaga: Garnacha en Syrah. Geen houtopvoeding.  Heel krachtige wijn, heeft een korte inweking gehad waarna er voor 15% wijn Garnacha en Carignan (op hout) is toegevoegd. Dit getuigt van de evolutie van wijnen zonder- naar de wijnen met- houtvoeding.
Clos Gebrat 2015 Crianza: Garnacha, Cariñena en Cabernet Sauvignon. Eén jaar op hout gelegen. Rijp fruit, kruidig, aardse tonen, mooie ronde tannines.
Onix Evolutio 2017: garnacha, mazuelo, cabernet sauvignon.
Onix Seleccio 2017: 100% Cariñena, heeft 14 maanden op hout gelegen. Een bijna zwarte wijn!
Dit gebied is zeker het DOCa, het hoogste Spaanse predikaat,  dubbel en dwars waard.  Wijnen van Onyx zijn onder meer te koop bij Sligro (voor wie een kaartje voor die groothandel heeft), en bij Spanjewijn.nl

De Duitse hallen zijn zeer omvangrijk Vanwege tijdsgebrek beperken we ons tot één wijnmaker uit de Moesel:  dr H,Tanisch Erben Müller-Burggraef.

Stijle wijngaarden aan de moesel

Overbodig om te zeggen dat dit gebied in de Mosel de meest stijle hellingen heeft: tussen de 60° – 70°. De wijngaarden zijn zuid/ zuidwestelijk gesitueerd. De bodem is overwegend leisteen.  De combinatie van ligging, bodem en zon levert – vooral voor de Riesling schitterende wijnen op. Sinds kort maken ze ook rode wijn.

Hier drinken we drie wijnen:
Pinot Noir 2017: een hele lichte kleur, haast rosé-achtig, met ingetogen neus, maar intense kersensmaak.
Brauneberger Juffer Sonnenuhr 2015 Riesling Auslese: een prachtige Riesling met honing, citrus, rijpe appel, perzik.
Benkassler Doctor 2015 Spätlese: aroma”s van perzik, kruisbes komen je tegemoet. De minerale uitgang is redelijk lang. Het is een mooie Riesling van de beroemdste wijngaard uit de Mosel! Wijnhuis Heemstede  importeert enkele wijnen van dit wijnhuis.

In de Italië hal gaan we net als een paar jaar geleden langs bij Peter Sölva, de wijnmaker uit Alto Adige.

We proefen daar onder meer:

De Silva Sauvignon 2016: een prachtige frisse sauvignon blanc die op lage temperatuur de vergisting heeft doorgemaakt. Aroma’s van vlierbessen, limoen, lychee en een vleugje salie.

Amistar Cuvée Bianco 2015:  Een wijn gemaakt van 60% chardonnay op frans eiken gevoed en 40% sauvignon blanc te ruste gelegd in rvs tank.  De uitkomst is wonderbaarlijk: de vette chardonnay die ronder wordt door het franse hout en strakke sauvignon blanc met een goede zuurgraad brengt het geheel in balans brengt. Mooie combinatie!

Amistar Cuvee Rosso 2014: cabernet sauvignon – cabernet franc – merlot – petit verdot – lagrein – top cuvée – geconcentreerd – zwarte kersen – bramen – peper – tijm – chocolade. Een prachtige wijn. Wijnen van wijngoed Peter Sölva worden in Nederland verkocht door Arend Jaap van der Lely van Wijnopdronk.nl uit Den Haag.

Wijngaard Da Sölva boven Kalternsee

 

Het is altijd weer een genot om te merken dat de interactie tussen bodem, klimaat en druivenras leidt tot fraaie wijnen, waarbij de menselijke factor (= wijnmaker) zeer belangrijk is. De commerciële wijnmarkt is een goede makelaar en wij, consumenten profiteren hier van! Wij hopen volgend jaar weer van de partij te zijn…