Gustav Lorenz Riesling Reserve 2015

Vandaag staat er een Riesling uit de Elzas op de proeftafel. Deze wijn is gemaakt door het wijnhuis Gustav Lorenz uit Bergheim, in het noord-oostelijke puntje van Frankrijk. Dit gebied, dat in het eind van de negentiende en begin twintigste eeuw nog wel eens wisselde van Frans in Duitse handen en weer terug, staat bekend om zijn goede witte wijnen. In Elzas Riesling blijkt keer op keer toch een zoetje te zitten, ook als de wijn droog heet te zijn. We nemen de proef op de som en kijken hoe het met deze Riesling gesteld is.

 

De voorouders van de huidige eigenaar kwamen al in het begin van de negentiende eeuw in het gebied terecht. Er werd af en aan in de wijnbouw gewerkt – niet alle tijden waren goed genoeg om van wijnbouw te kunnen leven. In de tweede helft van de vorige eeuw, werd er door de grootvader van hard aan gewerkt om de wijngaarden die hij bezat naar Grand Cru niveau te krijgen. Thans bezit de familie Lorenz ongeveer 32ha op de Kanzlerberg (Grand Cru). De overige wijn, waaronder die op de proeftafel, wordt gemaakt van druiven die Lorenz koopt bij druiventelers in de omgeving (de opbrengst van ca. 120 ha wordt door Lorenz verwerkt).

 

De rollende heuvels van de Elzas

Deze zachtgele wijn heeft een boeket van citrus en florale tonen. In de mond krijgen wij grapefruit, meloen en een kleine hint van peper. De wijn is fris, maar absoluut niet zuur. De afdronk is lang. Wij zijn er gecharmeerd van dat deze wijn absoluut droog is, met een lekker klein bittertje in de afdronk. In de afdronk blijft ook een wat peperige en zoute toon hangen – dat duidt op mineraliteit.

Prijs-kwaliteitsverhouding:
Wij kochten de wijn voor ca. € 12,50 bij Wereld Wijnen in Lisse. Dat is een hele nette prijs voor zo’n aangename fles wijn. Een heerlijke frisse Riesling – strak en zonder gout de pétrole. Is dit de nieuwe Elzas-stijl?  Wij hopen het. Deze fles moet je lekker opdrinken – niet wegleggen.

Wijn-spijs:
Deze wijn gaat prachtig samen met zachte kazen als mozarella of borriata. Ook met gerookte zalm een perfecte combinatie, maar combineert gewoon prima bij vis of wit vlees (kip, varkensvlees, etc. )