Italiaanse wijn

Italië verdelen we in het noordelijke deel bestaande uit de wijngebieden Piemonte en Lombardije westwaarts en Veneto, Trentino-Alto Adige en Friuli in het oosten. Midden Italië kent de gebieden Emilia Romagna, Toscane,  Umbrië, Lazio, Marken en Abruzzo. Tenslotte zijn de zuidelijke wijngebieden Campagnia, Puglia, Basilicata,  Calabria, Molise en de beide eilanden Sicilië en Sardinië.

Klimaat en bodem: De Alpen en de Dolomieten in het noorden van Italië zorgen voor een continentaal klimaat.  Het voorgebergte van deze immense bergmassa eindigt in de vallei, de Po-vlakte, waar ideale wijnbouw wordt  uitgeoefend. Het noordelijke gedeelte van deze vallei kennen variabele temperaturen en regenval. Verschillende bodemsoorten waaronder vulkanisch gesteente. Meer naar het zuiden zorgt de Apennijnen voor rivieren  die zowel oost als westwaarts stromen. Ook hier worden valleien gevormd waar het goed toeven is voor de  wijnbouw. In het uiterste zuiden hebben we te maken met een uitgesproken warm klimaat.

Druivensoorten: Italië is een wijnland dat een groot aantal autochtone druiven kent, te veel om ze hier op te  sommen. We vermelden daarom alleen de meest gangbare druivensoorten. Onder het gelijknamige kopje zullen  we uitzonderlijke druivensoort nader toelichten.

Noord Italië: Nebbiolo, Barbera, Dolcetto, Corvina, Molinara, Rondinella, Refosco en Teroldego (rood) en  Moscato Bianco, Cortese, Garganega Friulano, Pinot Bianco en Pinot Grigio (wit).

Midden Italië: Sangiovese,  Canaiolo Nero, Sagrantino, Montepulciano (rode wijn) en Trebbiano, Malvasia, Grechetto, Verdicchio en Vernaccia  (witte wijn).

Zuid Italië: Aglianco, Uva di Troia, Primitivo, Negroamaro, Gaglioppo (rood) en Falanghina, Fiano,  Greco (wit). Sicilië’s meest bekende rode druivensoort is Nero d’Avola en de witte soorten Catarrato Inzolia en  Grillo. In Sardinië kent men de rode Cannonau en Carignano. De meest geplante witte druivensoort hier is  Nuragus, naast de soorten die in andere gebieden op het vaste land voorkomen zoals Vermentino, Malvaia,  Vernaccia en Moscato. Internationale druivensoorten komt men in heel Italië tegen.