Umbrië

Umbrië kennen we meer als schatkamer van oudheden uit de romeinse tijd en, voor de keukenprinsen en –prinsessen, van de truffels. Net als veel andere wijngebieden in Italië bestaat er een eeuwenlange wijncultuur maar geen grote bekendheid of naam, behoudens de Sangiovese en de Vin Santo.

Ligging
Umbrië ligt midden in Italia min of meer naast Toscane, onder San Marino en boven Rome.

Wijngeschiedenis
Op de vulkanische bodem, met veel tufsteen en zeer mineraalrijk, wordt iets meer wit dan rood geteeld. De meest gebruikte witte druivenrassen zijn de Trebbiano en de Malvasia. De Grechetto wordt meer gebruikt om karakter aan de twee ander toe te voegen. Aan de ‘rode’ kant verdient de Sagrantino-druif aandacht: dit ras wordt alleen in Umbrië verbouwd. Inmiddels heeft Umbrië twee DOCG’s en 13 DOC’s.

Sinds eind vorige eeuw wordt er niet alleen echt werk gemaakt van het verbeteren van de wijnen, maar ook aan het internationaal bekend maken. Hieruit zijn vier Strado del Vini uit ontstaan die zeker de moeite waard zijn om de volgen als u uw vakantie in Umbrië doorbrengt. Umbria Strada del VinoBij het rijden van de Strada del Vino wordt de mooie omgeving, de oudheden en de mooie moderne wijnen uit uiterst plezierige wijze gecombineerd. De Strada del Vino zijn: Strada del Vino Colli del Trasimeno, La Strada del Sagrantino, Strada dei Vini del Cantico en bovenal Strada dei Vini Etrusco-Romana.