J. Lohr 2017 Riverstone Chardonnay

We proeven een Chardonnay van Jerry Lohr Estates uit California. Een mooie wijn, met een aardig verhaal. Wat gaat u hierbij eten? Wij hebben enkele suggesties voor u.

Twee weken geleden stond Jerry Lohr’s eenvoudige “merknaam”-wijn (Painter Bridge) op de proeftafel. Vandaag doen we een stap naar boven op de kwaliteitsladder en proeven wij Jerry Lohr’s 2017 Riverstone Chardonny.

Deze wijn komt uit Monterey County. Monterey ligt aan de kust, ongeveer 100 km ten zuiden van San Francisco. In Nederland is Monterey vooral bekend door de Bernardus Winery (door Ben Pon opgericht, maar intussen niet meer van hem). De wijngaarden liggen in de voetheuvels van de Santa Lucia Highlands, net ten zuiden van het naar deze heuvels genoemde wijngebied. De Arroyo Secco rivier heeft gedurende eeuwen sedimenten achtergelaten op de plaats waar nu Jerry Lohrs wijngaard ligt. Daardoor is er een schrale, mineraal rijke bodem, met veel kiezels. Het klimaat is relatief koel: wind van zee en mist spelen een grote rol. Daarnaast is er weinig neerslag. Een goed klimaat voor het verbouwen van Chardonnay druiven. In 2017 was het voorjaar koel in Arrayo Secco. In de zomer konden de druiven optimaal rijpen.  Koel en mistig in de ochtend, temperaturen tot 26 °C in de middag en snel af koelende avonden. De oogst van de druiven begon hier pas op 7 oktober, wat laat is voor dit gebied. Hoewel de wijn een mono-cépage is (dat betekent dat hij wordt gemaakt van één druivenras) wordt de wijn samengesteld met druiven van zeven verschillende clonen, met ieder verschillende smaaknuances. De bodem van de wijngaard bestaat uit oude leemgrond, met zand en keien.

Jerry Lohr

Na de vinificatie heeft 50% van de wijn een malolactische gisting  [link] ondergaan. Daarna is de wijn gedurende 7 tot 9 maanden in houten vaten (barriques) gerijpt. De vaten zijn gemaakt van Amerikaans, Hongaars en Frans eiken.

De wijn is bleek geel en hangt enigszins aan het glas. Het alcoholpercentage is 14%. Onmiddellijk na de opening krijgen we behalve wat abrikoos, perzik en houttonen ook een lijmachtige geur mee (esthers). Die esthers vervliegen na korte tijd.  In de mond krijgen we een mooie rond en volle wijn, droog en met een relatief lage zuurgraad. We proeven abrikoos, vanille, wat cocos en minerale tonen als peper en zout. De afdronk is vrij lang.

Prijs-kwaliteit:

Deze wijn kun je kopen voor ongeveer € 16. Wij vinden hem niet zo spannend als de Painter Bridge die wij vorige week bespraken, maar kwalitatief bevindt deze wijn zich op een ander niveau. Wij vinden hem zijn geld waard.

Wijn-spijs:

Een mooie wijn verdient het om te worden ingezet bij een mooi gerecht. Dus waarmee u ook gaat combineren: maak  het mooi! Wij denken aan vis (wit of vet), kreeft, St Jacobs schelpen, varkensfilet of varkenshaas, of gevogelte. Let wel op de saus, die moet niet te zuur zijn.

Met Jerry Lohr in de wijngaard

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.