Klopfer 2016 Grauburgunder

Google Maps

Op onze proeftafel staat een Grauburgunder (Pinot Gris) van Weingut Klopfer uit Weinstadt-Großheppach in Württemberg, een kleine 20km van Stuttgart. De wijngaarden liggen in het Ramstal (aan de rivier de Rams, een zijrivier van de Neckar).

Wijn van de Pinot Gris-druif komt in Duitsland en Oostenrijk onder twee namen voor: Rulander en Grauburgunder. Rulander is zoet, Grauburgunder (soms Grauer Burgunder) is droog. Wij proeven dus een droge wijn.

Württemberg is, ondanks het feit dat het wijngebied van dit landsdeel een oppervlakte beslaat die bijna vier keer zo groot is als de Rheingau, in Nederland beter bekend om zijn auto’s dan om zijn wijn. Hier wordt meer rode wijn gemaakt dan witte.  Qua witte wijn wordt in de streek de boventoon gevoerd door Riesling en  Müller-Thurgau, maar er zijn wijnmakers in de streek die zeer succesvol zijn met andere druivenrassen, zoals Grauburgunder of Sauvignon Blanc. De Grauburgunder in deze streek is vaak in de Franse Pinot Gris-stijl: vol en droog.

Winterse blik op het Ramstal

Het klimaat in Württemberg is continentaal. Daarbij wordt per perceel nauwkeurig gekeken naar de micro-klimatologische omstandigheden. De Grauburgunder op de proeftafel komt van een koel perceel. Daardoor groeien de druiven (Grauburgunder is een snel groeiende druif) wat langzamer en maken de druiven wat minder suiker aan.  De wijn is hierdoor mooi vol ontwikkeld bij een relatief bescheiden alcoholpercentage.

Wijngaard van Klopfer

Christoph Klopfer behoort tot de jonge generatie wijnmakers die werkt in een traditierijke omgeving. Hij studeerde wijnbouwkunde en oenologie aan de Weincampus Neustadt. Voor zijn praktijkstage koos hij voor een bedrijf in de Okanagan Valley in Canada. Christoph gelooft met een passie in duurzaam en biologische productie. Zijn wijnen hebben dan ook het ecovin label (het kwaliteitslabel van de Duitse federatie van biologische wijnbouwers). Biologische wijnen worden gemaakt met respect voor de natuur, zonder gebruik te maken van chemische bestrijdingsmiddelen en zonder kunstmest. Ook in de wijnkelders zijn de regels voor biologische wijnmakers strenger dan gangbare wijnmakers. Zo is het gebruik van sulfiet (zwavel) beperkt in de biologische wijnbouw.

De door ons geproefde wijn is bleekgeel. In de neus krijgen we wat citrus, appel en een pepertje. We beleven een zeer aangename smaak-explosie in de mond. Het pepertje dat we roken krijgen we terug, maar ook minerale en wat zilte tonen. Rijk wit fruit (zoete appel/peer/meloen) en een volle smaak. Daarbij is de wijn wat “vettig”, zodat we een licht filmend mondgevoel hebben. Wij krijgen een associatie met kleine snoeptomaatjes met een snufje zout. De zuurbalans is heel aangenaam en de wijn is mooi droog met ca 4 g/L restsuiker. De afdronk is lang.

Prijs-kwaliteit:
Deze wijn is te koop bij wijnviamaria.nl voor een bedrag van € 8,85 per fles. Wij vinden dat een koopje voor een wijn van deze kwaliteit.

Wijn-spijs:
Dit is een veelzijdige wijn. Prima voor het aperitief, met eventueel een paar van die eerder genoemde snoeptomaatjes erbij, lekkere bruschetta of harde (koemelk)kaas.  Ook bij een maaltijd is deze wijn breed inzetbaar: bijvoorbeeld met een witte vis (denk aan kabeljauw of zeeduivel) of bij een mooi stukje kalfsvlees. Mogelijkheden te over!