Spanje

Spanje is het op twee na grootste wijn producerende land ter wereld, met bijna 38 miljoen hectoliter. Italië maakt ongeveer 25% meer wijn en Frankrijk ongeveer 10% meer. Maar de wijnproductie in Frankrijk neemt al jaren af, terwijl de productie in Spanje toeneemt. Het zal dus niet lang duren voordat Spanje het tweede land van de wereld is qua wijnproductie.

Spanje kent een groot aantal zeer verschillende gebieden en er wordt wijn gemaakt van verrassend goede kwaliteit. Naast de in Nederland zeer bekende gebieden als Rioja en Penedes (bij Barcelona) zijn er talloze andere interessante wijngebieden. Wij waren verrast door de ontdekking dat in het gebied van de Ribera de Duero (Castilla y Léon) gemiddeld maar ca. 100 nachten zonder nachtvorst verlopen. We denken vaak aan Spanje als een “warm” land, maar op enige hoogte kan het ’s nachts behoorlijk afkoelen. Dat maakt de wijn interessant.

Hoewel wij bij Spanje mogelijk als eerste aan rode wijn en sherry denken, wordt er ook steeds meer goede witte wijn geproduceerd. Klik voor een overzicht van de Spaanse wijnen die wij hebben beschreven op het linker menu (onderaan in de mobiele versie) onder Proefnotities op Spanje.

Wijngebieden:

Spaanse wijnregio’s. Bron: www.spaansewijn.nl