Lergenmüller, Spätburgunder 2014

Oudere generaties wijnliefhebbers zullen de zuidelijke Pfalz herinneren als het gebied waar de grote plas Liebfraumilch vandaan kwam: goedkope, simpele en zoete Duitse witte wijn. De meeste wijnmakers in de Pfalz hebben de productie van wijn en vrac al lang verlaten en benutten de gunstige terroir nu om wijnen te produceren die van niveau zijn maar ook toegankelijkheid hebben. Een voorbeeld van deze filosofie zijn de wijnen van Jurgen en Stefan Lergenmüller, eigenaren van het gelijknamig wijnhuis.

De wijngaard in de Pfalz
De wijngaard in de Pfalz

De wijngaarden, verdeeld over verschillende percelen, liggen allen in de Grosslage Bischofskreuz. Klimatologisch zijn de omstandigheden te vergelijken met die in de Elzas, ook al is daar iets meer neerslag te verwachten. Het klimaat is prettig warm met voldoende regen en koelte in de nacht.

Lergenmueler flesWe proefden van Lergermüller, de Spätburgunder uit 2014. De wijn is mooi licht robijnrood in het glas. We ruiken kersen en  lichte kruidigheid die ook terugkomt als we de wijn proeven. De fruitigheid van kersen is zacht en licht, net als de tannines. Naast de zachte kruidigheid proeven we ook enkele tonen die doen denken aan chocola en vanille.

Al met al is het een wijn met een ranke body, en goed in balans. Er is een licht zoetje, geen restsuiker maar overrijpe druiven, dat de prettige droogheid niet verstoort maar zorgt voor de goede balans met de zuren en de zachte tannines.

Ons oordeel is dat het geen eetwijn is, en niet direct interessant voor de liefhebber van een stevige pinot noir.  De wijn is geschikt om gekoeld op een zonnig terras de vreugde te verhogen.

Advies: schenk deze wijn (iets gekoeld) eens aan mensen die zeggen alleen van witte wijnen te houden: blinddoek om en proeven maar. Goede kans dat ze hun mening bijstellen.

De wijn is goed verkrijgbaar, onder andere bij de Sligro, voor rond de  9 euro,  naar onze mening wat aan de hoge kant.