
In het chique Amstelhotel in Amsterdam woonden wij op 21 juni een Madeira proeverij bij, onder auspiciën van het Madeira Wijninstituut en georganiseerd door Wijnstudio.
Madeira ligt in de Atlantische Oceaan, iets ten noorden van de Canarische eilanden. De overvloedige regenval (stijgingsregens) worden gebruikt voor bevloeiing van het veel drogere zuiden. Van de ruwweg 742 km2 landbouwgrond is ongeveer 500 ha in gebruik als wijngaard, voornamelijk in het zuid westen en aan de noordkant van het eiland.

Tijdens de proeverij waren de volgende huizen vertegenwoordigd:
- Vinhos Barbeito onder andere verkrijgbaar bij Mitra
- Henriques & Henriques onder andere verkrijgbaar bij Waisvisz wijnen in Hilversum
- Justinos in Nederland onder andere verkrijgbaar bij Sligro
- Blandy’s / Cossart Gordon
De Madeira’s die geschonken werden waren vooral van de zgn. ‘edele’ druivenrassen gemaakt: Sercial, Verdelho, Boal, Malvasia of Terrantez druiven. Slechts een enkele Madeira was van de later gebruikte Tinta Nagra.
Madeira’s kennen een strikte classificering van de verschillende types en kwaliteiten. In een volgend blog zullen we nader ingaan op de historie en kenmerken van Madeira wijnen. Wie vast meer wil weten verwijzen wij voorlopig naar Madeirawijn.nl.
