Madera: Henriques & Henriques

Goede madera’s, zoals die van Henriques & Henriques,  zijn geen koopje voor alledag maar bieden veel waar voor hun geld en zijn culinair breed inzetbaar.H&H - Ribeira da Caixa

Henriques & Henriques is een van de grotere maderahuizen en betrekt druiven  van andere wijnbouwers, die men intensief begeleid, maar bezit ook de grootste single Vineyard. Hun palet varieert van  ‘eenvoudige’ 3 jaar oude madera’s zoals de rainwater, tot aan flessen van meer dan een eeuw oud!  Die liggen voor velen ruim buiten budget. We concentreerden ons op de meer betaalbare madera’s en proefden deze in een wijn-spijscombinatie.

Finest dry en Sercial 5 years
Finest dry en Sercial 5 years

Bij de coquilles met gembersaus en saffraan proefden we de 5 jaar oude Finest dry (blend van tinta negra en sercialdruif) en de 10 jaar oude Sercial.  Dankzij ruim voldoende zuren, die goed in balans zijn met de suikers, proeven beiden volrond, verfrissend en tonen gedroogd fruit en noten. De Sercial is, dankzij langere houtrijping, meer rokerig en toont vanille.  De Finest dry   is iets frisser en geeft meer citrustonen.   Beiden combineren, dankzij de frisse maar toch volle smaak uitstekend bij het zachte van gebakken coquille en het kruidige van de gembersaus.

15 jaar oude madera's
15 jaar oude madera’s

Als hoofdgerecht kiezen we voor op de bbq indirect gegaarde en gerookte zalm, waarbij we 15 jaar oude madera’s proeven: een Sercial en een iets rondere Verdelho. De Sercial ruikt bloemig, is frisser en proeft naar noten en sinaasappelschil.  De Verdelho is duidelijk ronder (70 gr suiker/ltr), ruikt en proeft naar gedroogd fruit, specerijen (kaneel, kruidnagel) noten, honing, toffee en oud hout.  Beiden houden zich prima, maar we neigen er naar om ook hier de Sercial een lichte voorkeur te geven.

Full rich, 'Doce'
Full rich, ‘Doce’

Tot slot zijn we ons te buiten gegaan aan een dessert van chocolademousse met chili en aardbeien. Heel bescheiden: hier proefden we ‘slechts’ de 5 jaar oude ‘full rich’, Doce.  De chilipepervlokken door de chocolademousse  worden mooi gebalanceerd met de volheid en de smaak van gedroogde vijgen van de Doce.

Later proberen we nog even de 15 jaar oude Verdelho: ook al is deze minder vol, toch blijft ook deze goed staan dankzij de complexe kruidige aroma’s.

De madera’s die we proefden variëren van € 16 tot € 35. In onze afweging prijs/kwaliteit vinden we deze madera’s het geld waard, maar geen ‘koopjes voor alledag’.  Bijkomend voordeel is natuurlijk wel dat madera geen kwaliteitsverlies toont na openen, zoals andere wijnen dat wel doen.  Verwen jezelf eens, en anderen, met een echt goede madera of kook eens een  menu van meerder gangen met madera’s: wij waren verrast over de culinaire veelzijdigheid.

De H&H madera’s worden geïmporteerd door Port&wine company in Hilversum en zijn onder andere te koop bij Waisvisz-wijnen.