Chardonnay

Waarom is Chardonnay wijn zo populair, zowel bij consumenten van witte wijn als bij wijnmakers?

Chardonnay is de meest geproduceerde en de meest geliefde witte wijn in de wereld.

Oorsprong
Google maps

De Chardonnay druif is genoemd naar een dorp in de Mâconnais,  het zuidelijke deel van de Bourgogne in Frankrijk, tussen Macon en Chalon-sur-Saône.  In het noordelijke deel van de Bourgogne, de Côte d’Or en de Côte de Beaune is deze druif bijna exclusief  verantwoordelijk voor de witte wijn productie, zeker voor de meer verfijnde wijnen.  Jarenlang stond het woord Chardonnay echter – conform de Franse wijnregels – niet op de fles. Een consument kocht een fles witte Bourgogne, en dat die uitsluitend met Chardonnay gemaakt werd was een zaak van de producent. Vanaf de jaren tachtig van de vorige eeuw werd Chardonnay echter ook versterkt in de landen van de Nieuwe Wereld (Chili, Australië) gemaakt. En daar werd wel in grote letters “Chardonnay” op de fles geschreven. Chardonnay werd zo populair dat het haast een merknaam werd, in plaats van de naam van een druivenras. Na geruime zag ook wijnproducerend Frankrijk dat er iets moest gebeuren en werden de Franse regels aangepast, zodat je heden ten dage ook wijn uit de Bourgogne kunt kopen die het label “Chardonnay” draagt.

Waarom zijn de wijnmakers enthousiast over Chardonnay?
Een tros Chardonnay druiven

Ten eerste kan de Chardonnay druif een grote diversiteit aan klimatologische omstandigheden aan. De wijn bloeit vrij vroeg, dat kan in koelere gebieden (zoals de Bourgogne!) tot wat probleempjes leiden,  maar de rijping is meestal geen probleem. Het is wel zaak de druiven tijdig te plukken – wijn van overrijpe druiven heeft een te laag zuurgehalte en is saai. Verder kan de wijnmaker – omdat de Chardonnay druif geen uniek en uitgesproken aroma heeft – veel bereiken met zijn keldertechniek. Een relatief koel gegiste en op roestvrijstalen tanks gerijpte Chardonnay kan fris, fruitig met een hoge zuurgraad zijn. Terwijl een langdurig op eikenhout gerijpte Chardonnay, die malolactische gisting heeft ondergaan, een totaal ander karakter heeft.

Waarom zijn de wijndrinkers enthousiast over Chardonnay?

Doordat de druif van zichzelf redelijk neutraal is en de wijnmaker er zijn stempel op kan drukken, zijn er vele Chardonnay wijnen in de handel die speciaal op een bepaalde smaak zijn gemaakt. Met name Australische wijnhuizen zijn daar heel goed in. Voor de consument is de wijn dan een zekerheid geworden – deze is lekker en men komt niet voor verrassingen te staan. Ook kan Chardonnay – vanwege het eerder genoemde enigszins neutrale smaakpalet – relatief goed met gerechten worden gecombineerd (wijn-spijs combinaties).

Wat kunnen we verwachten te ruiken en te proeven?

Een eenvoudige Chardonnay, geproduceerd met een grote opbrengst per hectare, kan een vage hint van fruit hebben, met name:
• appels
•meloen

maar bij beter gemaakte (vaak lagere opbrengst per hectare) komen daar bij:
• citroen
• peer
• appel bloesem
• selderij blad
met name bij Chileense, Australische en andere Nieuwe wereld Chardonnays:
• ananas
•  banaan
• passievrucht
• honing
bij zeer rijp fruit nijgt de smaak en geur meer naar ananas, bij minder rijp fruit meer naar appel en citroen.
Zeker als de wijn op hout gerijpt is kunnen de volgende smaak- en reukelementen opkomen:
• vanille
• toast
• boter
• gekarameliseerde suiker
• amandel
• kokos

Drinktemperatuur: direct uit de koelkast is te koud

Direct uit de koelkast is meestal te koud voor een Chardonnay, dat gaat ten koste van de smaak. Houd voor een niet op hout gerijpte Chardonnay (unoaked) een temperatuur van ca. 9 º C aan, en can 12 º C voor een op hout gerijpte Chardonnay, zoals een mooie Bourgogne. Geniet van uw mooie glas witte wijn!

Proefnotitie

Klik hier om een overzicht te zien van de proefnotities die wij maakten van Chardonnays (inclusief blends).