Merlot

Merlot wijn is buitengewoon populair. Voor veel mensen staat Merlot gelijk aan “goede rode wijn”.  Waarom is dat?

Oorsprong

De Merlot-druif komt uit de Libournais, een sub-regio van het Bordeaux gebied. In de achttiende eeuw werd de druif voor het eerst vermeld in de literatuur en in de negentiende eeuw was de wijn in grote delen van de Bordeaux regio aangeplant. Ook in Italië wordt de Merlot-druif als sinds het begin van de negentiende eeuw geplant. De Merlot-druif is verwant aan de Cabernet Franc en de Carménère, beiden ook uit de Bordeaux-streek afkomstig.

Merlot druiven

De Merlot-druif groeit in relatief losse trossen . De druiven zijn groot (groter dan Cabernet Sauvignon druiven) en rijpen makkelijk. Vergeleken met andere druiven, met name de Cabernet Sauvignon, ontwikkelt de Merlot-druif meer suiker en een lagere zuurgraad. Daardoor is de wijn voor velen wat makkelijk toegankelijker dan wijn gemaakt van Cabernet Sauvigon of Cabernet Franc druiven.

Stijlen

Merlot wordt tegenwoordig overal op de wereld gemaakt, van Nieuw Zeeland en Australië tot Washington State (USA) en Canada. De meeste Nieuwe Wereld landen gaan voor een stijl waarbij de druiven geplukt worden als ze fysiologisch optimaal gerijpt zijn. Dan worden er wat vettige, hoog alcoholische wijnen van gemaakt. Met fluwelen tannines en intense pruim- en zwarte bessentonen. Bij de oorspronkelijke (Franse en Italiaanse) methode werden de druiven eerder geplukt, waardoor de stijl een minder sterke wijn voortbracht, met lagere alcoholniveaus, rood fruit als kersen en frambozen en wat vegetale tonen.

De aanplant van Merlot is in sommige landen, zoals Australië en de Amerikaanse westkust, in de afgelopen decennia geweldig toegenomen. De doorsnee wijnmaker die zich richt op de doorsnee consument maakt zijn Merlot zacht en soepel, met fruit, weinig tannines en een wat romig, soms ietwat rokerig, accent.

Hoewel de meeste Merlot als eenvoudig en soepel supermarkt wijntje over de toonbank gaat, worden sommige van ‘s werelds beste wijnen van Merlot gemaakt: in de gebieden Pomerol en St. Emileon. De allerbekendste Merlot: Chateau Petrus (Pomerol). Als je aan zo’n fles je geld uitgeeft (denk aan tenminste € 500), heb je natuurlijk wel een mooi rood wijntje te pakken. De Petrus is overigens niet 100% Merlot, er wordt rond 5% Cabernet Sauvignon toegevoegd.

Blend of mono-cépage

Als een wijn van één druivenras wordt gemaakt dan noemen we dat mono-cépage. Of druiven van meerdere rassen verwerkt zijn is overigens niet altijd duidelijk, omdat de regels het veelal toelaten tot ca. 15% wijn van andere rassen toe te voegen zonder dit op het etiket te vermelden. Er zijn dus vele wijnen op de markt waar met grote letters “Merlot” op staat en toch ook wijn van andere druiven bevatten. Daarnaast wordt Merlot veel gebruikt in zogenaamde “blends”. Dat zijn wijnen die worden gemaakt van druiven van verschillende rassen. Bordeaux wijnen zijn daarvan een typisch voorbeeld: de wijnen uit de Medoc bevatten over het algemeen vooral Cabernet Sauvignon maar meestal met toevoegingen van Cabernet Franc, Merlot en Petit Verdot.

Wijn-spijscombinaties

Voor iedere specifieke wijn beschrijven we dit in onze proefnotities. In zijn algemeenheid kun je zeggen dat de zeer rijpe, volle en zachte Merlots, die soms ook wat aardse tonen hebben, goed gaan bij wit vlees, vette vis (als zalm), pasta’s en gerechten met paddestoelen. Bij de klassiek Franse stijl denk je toch meer aan gegrild of gebakken rundvlees.

Proefnotities

Klik hier om proefnotities te zien van Merlot wijnen (inclusief blends).