Painter Bridge 2014 Chardonnay

Vandaag proeven we een Chardonnay uit de Central Valley in Californië. De Central Valley is een enorm lange, maar relatief smalle vallei die zich over honderden kilometers uitstrekt van noord naar zuid, ruwweg vanaf Redding (ten noorden van de hoofdstad Sacramento) tot voorbij Bakersfield. De fameuze kustweg 1 (langs de Big Sur)loopt tussen de oceaan en de hooglanden, die zich over een kilometer of 30 tot 50 uitstrekken. Achter deze hooglanden ligt de Central Valley. Bij Monterey, ongeveer in het midden van de vallei, is en een opening in de heuvelrug. Daardoor kan de koele zeewind (en die is in de zomer koel in dit gebied door de koude golfstroom) de vallei instromen. Dat tempert de temperaturen die zonder deze wind erg hoog zouden kunnen oplopen. Hier geldt een gematigd tot warm klimaat met weinig neerslag (minder dan 400 mm per jaar) en veel zonuren. In augustus, de warmste maand, is de gemiddelde dagtemperatuur in deze regio rond de 32°C.

Wijngaard in de Central Valley

De Central Valley is een relatief nieuw wijngebied. Dit is bij uitstek een locatie voor wijnbouw op grote schaal. Grote relatief vlakke wijngaarden, irrigatie en zanderige bodem. Geen locatie voor topwijnen, maar wel voor prima middenmoters. 

Het wijnhuis Jerry Lohr is gevestigd in Paso Robles, aan de zuidkant van de Central Valley. De wijn die wij proeven is een van de eenvoudige merkwijnen van Lohr. De druiven voor deze wijn komen van wijngaarden die ruim honderd kilometer noordelijker liggen, in Monterey County. Jerry Lohr is een boerenzoon uit Idaho, die in de jaren zestig inspiratie kreeg om in de Central Valley wijn te gaan verbouwen. Er is wel gezegd, onder andere door Wine Enthousiasts Magazine, dat Jerry Lohr voor de Central Valley is, wat Robert Mondavi voor Nappa Valley is geweest. Jerry Lohr is dus een grote promotor en “influencer” van het gebied geweest.

De wijn op de proeftafel is bleek geel en hangt wat aan het glas. Dat kan een teken zijn van een hoog alcoholgehalte maar dat is bij deze wijn niet het geval, want het alcohol percentage is 13. In de neus krijg je een klassieke chardonnay geur met ietwat dominant eiken, boter en caramel. In de mond proef je een droge wijn met een goede zuur balans. We proeven abrikoos, citrus in de afdronk, vanille en butterscotch. En in de afdronk kom je naast de citroen wat peper, een klein bittertje en wat ziltige minerale tonen tegen. De afdronklengte is medium.

Prijs-kwaliteit:
wij vonden dit, door de symfonie van smaken, een leuke, spannende wijn.  De wijn wordt door Kwast Wijnkopers geïmporteerd en wij kochten hem voor € 11,50. Een redelijke prijs voor zo’n spannende fles. Wij proefden de 2014 (in December 2018). Die jaargang zouden wij niet verder bewaren. De nieuwe jaargangen hebben een andere naam gekregen en heten nu Cypress Vineyards (what’s in a name zullen we maar zeggen).

Wijn-spijs:

Dit is een leuke wijn om zo als aperitief te genieten. Verder is het een goede combinatie met vette vis (zoals zalm, makreel en paling) en gestoofde, gepocheerde of gerookte witvis (zoals kabeljauw, zeebaars, schol of tong). Geniet ervan!

One thought on “Painter Bridge 2014 Chardonnay”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.