Sercial, single harvest 2001, Henriques & Henriques

H&H Sercial single harvest 2001 is een zeer fraaie madeira, het geld ruim waard. Hij kan zo genoten worden maar ook heel goed ingezet bij een feestmenu, bijvoorbeeld patrijs of fazant, begeleid met  wintergroente zoals zachte zuurkool of spruitjes.

Rijping op vat
Rijping op vat van Madeira bij H&H

Eerder schreven we over de Madeira proeverij en wat later de blogs over de Madeira’s van Henriques & Henriques. Een van de Madeira’s die we van dit huis bewaard hadden is de Sercial single harvest 2001.

Wijngaarden op berghelling op Madeira
Wijngaarden op berghelling op Madeira

De Sercial heeft, ook bij volledige rijping, een hoge zuurgraad, onder andere omdat hij zowel op grotere hoogte verbouwd wordt, maar ook laat rijpt. Gevolg is dat de madeira’s van deze druif een veel frisser karakter tonen .

Madeira’s  hebben een grote reputatie als zij gemaakt zijn van de vier nobele rassen: de Sercial, de Boal, de Verdelho en de Malvasia. Bij goedkope, eenvoudige Madeira’s wordt de naam van het druivenras gebruikt om  het karakter weer te geven, maar wordt de Madeira gemaakt van de druif Tinta Negra Mole, een afstammeling van de Pinot Noir. Slechts een klein percentage van de ‘edele ’vier wijnen wordt gebruikt om een smaakaccent aan te brengen.

hh-sercial-single-harvest-2001Bij het inschenken zien we een prachige amberkleur met een lichte opheldering  in de rand. Hij geurt fijn: we ruiken vijg, rozijn, sinaasappelschil, gedroogde abrikoos, granny’s,  amandel, een vleugje vanille en lichte rook. Ook zijn er wat esters te ruiken die een prettig scherpe tint geven. Het suiker in de madeira (55 gr/ltr) is maar licht waar te nemen; eerder springen de frisse zure ( bijna 10 gr/ltr) je tegemoet. Ook hier ontmoeten we weer citrus, meer als citroenschil, gedroogde abrikoos, vanille, een nevel van rokerigheid en walnoot. De finale is lang: steeds wisselen de verschillende tonen elkaar af.

Wijn-spijs:
We genoten van de Madeira bij een terrine van konijn met dragon, en later met harde worst. Deze mooie madeira is ook inzetbaar als begeleider van de hoofdgang. Denk eens aan een kerstmenu met fazant of patrijs met zachte zoorkool of  kort gekookte spruitjes.

 

Kwaliteitsoordeel:
Dit is een echt heel mooi gemaakte Madeira. Net als de anderen is de wijn niet goedkoop maar voor de liefhebber het geld zeker waard. Zet deze mooie Madeira eens op tafel bij een mooi kerstmenu.

We kochten de wijn bij Waisvisz-wijnen voor iets meer dan € 50.