Serre de Guéry 2016 Éternité

De Pinot Noir uit de Minervois die wij proeven heeft chocolade en kers, net een kersenbonbon!

Wij proeven vandaag een Pinot Noir uit het zuiden van Frankrijk. Vroeger heette dit de Pays d’Oc, tegenwoordig Languedoc Rouissilon. Dit is het gebied van Frankrijk’s nieuwe wereld. In deze regio zijn vele wijnmakers niet bang om nieuwe technieken, rassen, blends of productievarianten uit te proberen. Het is, niet verrassend gegeven de zuidelijke ligging, een relatief warm gebied. Wel verrassend dus dat René Henry Guéry, een relatief jonge en ambitieuze wijnmaker, in dit gebied een Pinot Noir maakt. Pinot Noir, zoals u weet DE rode druif van de Bourgogne streek, is een ras dat niet persé goede wijnen oplevert in een warm klimaat.

De 23 ha wijngaarden van Guéry liggen in Azille, in het hart van de Minervois op kalkhoudende kleibodems. We bevinden ons hier in het gebied tussen Beziers en Carcasonne, tegen de heuvels van het het Nationale Parc Haut Languedoc aan. Dit is terroir: door de ligging zijn er fiks temperatuurverschillen en de altijd aanwezig wind, zorgt er voor dat ook op warme dagen er in de loop van de middag een aanmerkelijke afkoeling plaatsvindt.

René Henry proeft zijn wijn

Alleen als de Pinot Noir van René Henry goed genoeg is om een monocépage (dat wil zeggen dat het 100% Pinot Noir is, er zijn geen andere druivenrassen bijgemengd) te maken creëert hij deze Éternité. Deze wijn is dus niet van ieder jaar te krijgen. Alleen als het de moeite waard is, wordt de moeite ook gedaan. Tijdens de vergisting en de rijping komt de wijn niet op hout. De wijn rijpt op roestvrijstalen tanks.  

Het resultaat van dit alles is een verrassende wijn. Bij het inschenken valt onmiddellijk op dat de wijn donker rood is, donkerder dan een “gewone” Pinot Noir. De wijn hangt wat aan het glas. We proeven koffie, cacao en kers; waarbij de kers na de cacao komt. Het heeft iets van een kersenbonbon. Helemaal geen typische Pinot Noir, wel is het een relatief lichte wijn. Medium afdronk. Voor een Pinot Noir heeft deze wijn stevige tannines. Hij kan rustig nog even een jaar of twee, drie blijven liggen.

Wijn-spijs:

Dit is een hele leuke wijn om bij een chocolade taart als desert te drinken! Maar, meer conventioneel: bij een mooi gerechtje met varkensvlees (beenhammetje bijvoorbeeld) gaat deze wijn prima. Bij een gebraden ham gedronken nijgt de wijn meer naar een typische Pinot Noir smaak.

Prijs-kwaliteit:

Dit is weer eens een andere wijn. Wij vinden de kwaliteit goed. Wij kochten deze fles voor € 9,50 bij Wereldwijnen. Dat vinden we een redelijke prijs.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.