Vallis Dei Valpolicella Ripasso 2014

Vandaag staat er een supermarkt-wijn uit Noord-Italië op de proeftafel. Deze Valpolicella uit 2014 is lekker fruitig en heeft door zijn zuur en tannines een goede structuur.

Valpolicella ligt ten oosten van het Lago di Garda

Valpolicella is het gebied rondom Verona in Noord-Italië, ten oosten van het Gardameer. Na Chianti is dit de appellation (DOC) met de grootste productie. De Valpolicella moet worden gemaakt met voorgeschreven percentages van corvinone, corvina en rondinella, eventueel aangevuld met andere niet nader voorgeschreven druivenrassen.

Ripasso wordt gemaakt door de wijn een tweede vergisting te laten ondergaan op de (gedroogde) schillen, pitten, stelen van druiven die van Amarone zijn gebruikt. Omdat het jaar 2014 in Noord-Italië erg moeilijk was (hagel en overvloedige regenval tijdens de oogst) is deze techniek erg geschikt om een anders mogelijk schrale Valpolicella een beetje op te fleuren.

Wijnvaten in de kelder

De Ripasso op de proeftafel wordt gemaakt door de Cantina Valpentena, een co-operatie van ongeveer 250 leden die tezamen zo’n 750ha wijngaarden beheren (en daarnaast nog 130 ha. Olijfboomgaarden).

De wijnkelder van Cantina Valpentena

De wijn is intens rood. In de neus krijgen we rood fruit, pruim en een hint van kaneel. In de mond proeven we uitbundige kersen, pruim, wat jam en een licht pepertje. Het geeft een volle smaak. Het zuurgehalte is redelijk hoog (zoals bij veel Italiaanse wijnen). De wijn heeft nog vrij uitgesproken tannines – waardoor wij hem als “eetwijn” klasseren. De tannines en het zuur samen geven de wijn een structuur die sterk genoeg is om hem  een half jaartje te bewaren; mogelijk worden de tannines dan nog wat zachter. Niet al te lang opleggen: je wil niet dat het fruit te veel verdwijnt.

Wijn-spijs:
Denk aan umami-rijke gerechten. Een lekkere pasta schotel met gestoofd rundvlees en verse kruiden bijvoorbeeld. Naar onze mening is deze wijn ook een perfecte begeleider van ossobuco (gestoofde kalfsschenkel in tomatensaus) met risotto. Maar, met harde kazen verstaat deze wijn zich ook goed.

Prijs-kwaliteitsverhouding:
Wij kochten deze wijn bij Dirk III Slijterij (de slijterij van Dirk Supermarkten) voor € 6.99. Voor een wijn van deze kwaliteit is dat een zeer goede aanbieding: de moeite van een omweggetje waard.

One thought on “Vallis Dei Valpolicella Ripasso 2014”

Comments are closed.