Ludger Veit 2013 Gewürztraminer

wijngaarden op noordhelling van de Moezel
wijngaarden  op noordhelling van de Moezel

Met wijnen uit de Moezel hebben veel mensen niet direct positieve associaties. Zoetig, niet-prettige zuren, bulkwijn van lage kwaliteit in kartonverpakking. Dat dit Ludger Veit 2013 Gewürztraminerbeeld merendeels achterhaald is, bewijst Ludger Veit met zijn wijnen.  Begin jaren ’80 nam hij het bedrijf van zijn vader over. Hij veranderde de wijnproductie van nevenactiviteit  tot een op kwaliteitswijnen georiënteerd wijnhuis. De wijngaarden grenzen direct aan de Moezel in het plaatsje Osann-Monsel. Naast de bestaande Riesling is Ludger al vroeg begonnen met het aanplanten van verschillende andere druivenrassen.

de wijngaarden van Ludger Veit in de winter
de wijngaarden van Ludger Veit in de winter

Zijn wijngaarden liggen op de noordoever van een oost-zuid georiënteerd deel van de Moezel met als resultaat een prima oriëntatie op  het zuiden.

 

 

We proefden de Mosel, Gewürztraminer 2013

Het is een licht-strogele wijn, zuiver en mooi helder in het glas. In de neus ruiken we zachte frisse zuren, bloemen en iets van warm fruit dat doet denken aan lychee en zoete appel zoals cox. In de mond geeft de wijn een licht filmend gevoel met een frissen smaak. Er zit een klein plezierig bittertje in de afdronk en in de finale komt nog mooi fruit naar voren. De smaak doet denken aan rozebottels, lychee. Anders dan veel andere Gewürztraminers is deze elegant en rank van smaak.  Die elegantie maakt deze Gewürztraminer interessant. Het alcoholpercentage is 13,5%

We vinden dat de wijn een mooie combinatie kan zijn met bijvoorbeeld kerriesoep of patrijs met zachte choucroute.

De wijn kochten we bij de Suyderwou’s wijnloods. Bij afname van een doos kost de wijn iets meer dan € 14,50 per fles.